yoga

Wat is yoga,
Wat doe je tijdens een yogales,
Online yoga,
Online zonnegroet yoga, Meedoen Yoga online

Wat is hatha yoga?
Hatha yoga is de moederyoga, waaruit alle overige stylen en variaties zijn ontstaan. Hatha betekent Zon (Ha) Maan (Tha): het draagt zowel de aspecten van de krachtige, verlichtende en verwarmende zon als wel de kalmerende en subtielere kwaliteiten van de maan. Je beoefent tijdens hatha yoga dus zowel houdingen die je lijf en geest versterken en krachtig maken, met daarnaast rustige, verdiepende houdingen die je geest en lijf ruimer maken, kalmeren en openen. Het gaat om het evenwicht tussen de verschillende kwaliteiten. Net als de zon en de maan, yin en yang, links en rechts, mannelijk en vrouwelijk, dragen wij ook al deze kwaliteiten in ons. Als deze elementen met elkaar in evenwicht zijn dan kunnen we optimaal functioneren, groeien, gezond en gelukkig zijn.

Wat doe je tijdens een yogales?
Tijdens de yogalessen worden verschillende houdingen afgewisseld, in combinatie met adembewustzijn, en aandachtsmeditatie ofwel mindfulness. Zo ontstaat er weer evenwicht, verbinding, stroming, kracht in je lijf en helderheid in je geest. Het is belangrijk dat jij tijdens de yogales de ruimte voelt jezelf te zijn, te voelen wat jouw lichaam je vertelt en daar gericht aandacht aan te besteden.

De Zonnegroet 
Een van de bekendste series uit de yoga is de zonnegroet. Het is een serie die je lichaam activeert, stimuleert, ruimer en krachtiger maakt. Het focust je aandacht en kalmeert je geest.
Er zijn talloze variaties, hieronder kun je meedoen met een toegankelijke versie. Belangrijk tijdens het oefenen is – altijd – te luisteren naar jouw lichaam. Neem de houdingen aan op een manier die bij jouw lijf past, op dit moment. Oftewel respecteer en luister naar jouw unieke lijf en behoeften, dan kan er ruimte, inzicht, kracht en ontspanning ontstaan in lichaam en geest. Een goed moment om de zonnegroet te oefenen is in de ochtend. Bij zonsopkomst is ideaal, dan is de prana (levensenergie) het sterkst.

De Zonnegroet (Surya Namaskar) online meedoen