'Love' energie

Tekst: Marjolein Seegers (gepubliceerd in Santé Magazine)

Seksuele energie ofwel levensenergie is de krachtigste energie die in ons lichaam aanwezig is – we zijn er uit ontstaan. Als je je bewust wordt van de seksuele kracht in jezelf wordt je energieker, gezonder en creatiever. De slaapkamer en het dagelijkse leven vloeien steeds in elkaar over. Logisch ook, want na een heerlijke vrijpartij voel je dat je leeft, dat je verbinding maakt met een soort oerbron en daardoor straal je, zelfs tijdens die saaie vergadering op je werk.

Maar hoe natuurlijk deze energie ook is, niet iedereen is zich bewust van deze scheppende kracht in zichzelf. En, dat je samen met je geliefde de seksuele energie kunt opwekken en zelfs kunt transformeren. Toch zijn steeds meer mensen wel op zoek naar een diepere verbinding met zichzelf en hun partner. Niet voor niets rijzen boeken en workshops over seksualiteit en tantra de pan uit. Ook uit recent onderzoek van Durex blijkt dat mannen en vrouwen meer zoeken naar de zachtere, meer verfijnde kanten van seks – we willen quality time met onze geliefden, romantiek en een gevoel van geborgenheid.

Bron van energie
De vraag is dan ook: hoe komen we echt in contact met onze seksuele energie? Als je verliefd bent, gaat dat helemaal vanzelf. Je gaat zo in de ander op dat je jezelf compleet vergeet. Alle remmen gaan los en alle energie die in je aanwezig is, kan vrij stromen. Je geniet van elke seconde samen en als je met elkaar vrijt, lijkt het alsof je samen oplost in een andere dimensie. De seksuele energie wordt tot leven gewekt en brengt je naar extatische hoogtes. Dit gevoel van oplossen, tijdloosheid en energie is eigenlijk altijd aanwezig. Alleen vergeten we het. Kijk maar eens goed naar kinderen die lijken – net als verliefde stelletjes – te beschikken over een onuitputtelijke bron van energie. Het geheim is dat zij hun energiestroom niet blokkeren.

In China en India zijn duizenden jaren geleden methodes ontwikkeld om seksuele energie te gebruiken voor bewustwording. Dat heeft geleid tot diepgaande studies met betrekking tot seksualiteit en relaties. Volgens de tantra gaat het bij seks in de eerste plaats om energie, die in ons lichaam constant in beweging is. Margo Anand schrijft in haar boek Tantra, een weg naar intimiteit en extase, dat een van de hoogste inzichten van tantra is dat het menselijk lichaam een op zichzelf staand energiecentrum is. ‘Op lichamelijk niveau, komt de levensenergie naar buiten in de vorm van seksuele lust. Op het niveau van het zenuwstelsel en de hersenen, wordt energie ervaren als extase. Seksuele lust is instinctieve, rauwe oer-energie. Diezelfde energie kan door oefening worden getransformeerd en verfijnd tot extase.’

Om de seksuele kracht in jezelf volledig te ervaren en uit te breiden, hoeft het zich niet te beperken tot het gebied van de genitaliën. Want dat is maar een heel klein stukje. Wanneer je de opwinding en lust in de ‘lagere gebieden’ namelijk de tijd en ruimte geeft zich te verspreiden, kun je orgastische sensaties in het hele lichaam ervaren. Zo wordt seks een hogere menselijke ervaring in plaats van een kortstondige dierlijke uiting. Het bijzondere van oosterse methoden van seksuele beleving is dat het doorwerkt in je hele wezen en leven, omdat het verder gaat dan een puur lichamelijke aangelegenheid. In onze westerse cultuur is seksualiteit vaak gericht op de geslachtsdaad en klaarkomen, waardoor we vergeten te genieten van het vrijen op zich. In plaats van helemaal op te gaan in elkaar en het moment, zijn we aan het presteren. Seksuologe Vera Steenhart probeert in haar praktijk een brug te slaan tussen Oost en West. Ze benadrukt dat er absoluut niets mis is met een vluggertje of een snel orgasme, maar dat intimiteit en samenzijn tijdens seks, oftewel écht aandachtig vrijen, juist gelukkig maakt. Zij merkt dat steeds meer vrouwen en mannen verlangen naar meer diepgang in hun relatie en seksleven, maar door een hectisch leven plannen ze daar vaak niet genoeg tijd en ruimte voor in. Steenhart: ‘Vooral vrouwen vinden het moeilijker thuis de knop om te zetten en te ontspannen. Zij blijven te lang in de vijfde versnelling staan en zijn daardoor moe of hebben geen zin in een polonaise aan hun lijf. Het nare van stress is dat het bijvoorbeeld een behoorlijke impact heeft op je huid, het gevoelsorgaan bij uitstek. Een aanraking voelt bij spanning dus heel anders aan dan wanneer je ontspannen bent.’

Ontspan
Volgens Steenhart is ontspannen daarom ook de eerste stap om in contact te komen met je eigen seksuele kracht. Pas als je ontspant kun je je overgeven aan de aanraking van de ander. Zo kan er een verdieping ontstaan en een connectie met je geliefde. Na een drukke dag kun je thuis de volgende oefening doen om je te ontspannen. Ga gemakkelijk zitten, op een stoel of op de grond, met een lange, rechte rug en duw je kruin ver omhoog. Trek je kin iets in en sluit je ogen. Keer vervolgens met je aandacht helemaal naar binnen en laat alles wat je overdag hebt meegemaakt van je afglijden. Volg met je aandacht je ademhaling. Elke keer dat je de neiging hebt om mee te gaan met een gedachte of een gevoel dat in je opkomt, keer je met je aandacht terug naar je ademhaling. Voel hoe je langzaam rustiger wordt. Deze oefening kun je trouwens overal en altijd toepassen. Dus ook in bed, ook al voelt dat misschien in eerste instantie raar. Het brengt je dichter bij jezelf en bovendien ben je meer aanwezig in het huidige moment. In die zin is het veel vreemder om tijdens de seks te piekeren over de vergadering morgen op je werk, dan je ademhaling te observeren.

Blokkeren
Je lichaam kennen en je er bewust van zijn, is ook een belangrijke factor in het geleiden of juist blokkeren van seksuele energie. Na lichamelijke inspanning, zoals dansen, sporten of seksen, voel je dat alles stroomt en tintelt. Je vertrouwd voelen met je lichaam en vertrouwen op de wijsheid ervan is een hele kunst. Steenhart: ‘De valkuil is te denken dat je ergens zin in moet hebben, alvorens tot actie over te gaan. Net zoals partners wachten tot de zin in seks komt opborrelen. Terwijl je lichaam vaak helemaal vanzelf gaat stromen wanneer het tegen een ander lichaam aankomt.’ Je voelt na een minuut of tien dat elkaars energie zich begint te vermengen. Als je je daar aan kunt overgeven, komt dat verlangen er vanzelf. Alleen, blokkeren wij die energiestroom door gedachten of oude patronen die zijn opgeslagen. Hoe langer een koppel bij elkaar is, hoe lastiger het is om voorspelbare patronen los te laten. Het zijn juist die conditioneringen, beelden en vooringenomenheid die je energie blokkeren en een totale seksuele doorstroming in de weg staan. Belangrijk is te erkennen dat die patronen er zijn, zodat je deze vervolgens kunt loslaten. Verwijten, spanningen en oude-koeien uit de sloot halen, lossen vaak niets op: ze leggen alleen de rivier droog.

Kijk met een heldere blik naar je geliefde, alsof het de eerste keer is. Wat dat betreft kunnen we een boel leren van kinderen. Want door gewoon te spelen en jezelf niet zo bloedserieus te nemen, maak je automatisch contact met de pure bron in jezelf. Als je meer in je eigen kracht staat, is het logische gevolg dat je ook anders tegenover je geliefde staat. Met een speelse houding vergeet je namelijk je o zo belangrijke zelf, die de hele dag bepaalt dat ‘dingen moeten gaan, zoals ik wil’, ‘als ik niet slaag of presteer in bed dan vindt hij me vast niet leuk meer’ of ‘dit is de enige manier om het te doen.’ Als je vrijt alsof je speelt: rustig, met aandacht en zonder prestatie gaat er een nieuwe wereld voor je open. En, voordat je al je aandacht richt op de gedachte ‘dat is ook saai!’, kun je vast genoeg ‘ogenschijnlijk saaie’ momenten voor de geest halen dat je vervuld was van aandacht; zoals bij die prachtige zonsondergang, wandeling door de uitgestrekte natuur, ‘kietelpartij’, of gewoon het moment dat je hand in hand met je partner op een bankje zat. Wanneer je zonder verwachting ergens in staat, gebeurt juist het onverwachte. Dat komt omdat je met verwachtingen een muur optrekt tussen jezelf en een ander, wanneer je deze loslaat is er ruimte voor een verbindende ervaring.

Liefde
Daarom kan seksuele energie volgens Jan den Boer, therapeut en tantra trainer, als een snelweg leiden naar totale aanwezigheid en extase. ‘Seks wordt dan een meditatieve ervaring. De spannendste, snelste, maar misschien ook moeilijkste weg om dat te bereiken is via het seksuele verlangen.’ Dit verlangen geeft volgens Den Boer een sterk gevoel van doelgerichtheid, met als hoogtepunt een piekorgasme of als dieptepunt een onbevredigd gevoel. Om die reden kun je oefenen in meer aandachtig zijn in plaats van te doen of ergens naartoe te willen. Als je ín de opwinding van de seksuele energie kunt ontspannen, kan de energie zich transformeren en leiden tot ongekende gelukzaligheid. Er is dan letterlijk sprake van de liefde bedrijven of liefde maken.

Het opladen van de seksuele energie
Het erkennen van de energiebron in jezelf is een mooi startpunt, omdat je zo niet de noodzaak tot intimiteit en diepgaande seks bij een ander neerlegt. Als je je bewust wordt van deze energie, kun je namelijk de subtiele energieën en tintelingen steeds beter leren herkennen. Yoga-oefeningen lenen zich daar overigens uitermate goed voor.

Een concrete techniek is het afwisselend aan- en ontspannen van de puboccygeus spier (PC-spier) bij en in je vagina – dit is de spier waarmee je ook je plas ophoudt. Er stroomt meer bloed naar je genitaliën en de energie in dit gebied wordt tot leven gewekt, het begint te tintelen. Ook het aandachtig kantelen van je bekken of rondjes draaien met je heupen, zorgt ervoor dat je in contact komt met de levende stroming in jezelf. Stel je voor dat je een hoepel om je middel hebt, terwijl je rondjes draait of dat je doet alsof je in lekker warm water staat en het water zachtjes meegeeft en tegen je aan klotst. Laat de beweging helemaal uit zichzelf ontstaan, zonder forceren en adem in het gebied van het bekken. Wanneer je dit doet tijdens de penetratie wordt deze heftiger en krachtiger en de vagina gevoeliger.

Vlak voordat je een orgasme bereikt, voel je de enorme geladenheid in je bekken. Met je adem en je volledige aandacht kun je de ruwe energie omhoog trekken, zodat het zich door je lichaam kan verspreiden. Stel je voor dat je de energetische lading als het ware omhoog zuigt met de inademing, van je bekken tot je kruin, en bij de uitademing weer teruggeeft aan je bekken. Als je dit een aantal keren herhaalt begin je in het hele lichaam orgastische lading te ervaren. Je lichaam wordt langzaam een grote implosie, een poel van warmte waarin je oplost. Een andere manier – die bij mannen goed werkt – is voor het orgasme met je vinger zacht het perineum indrukken. Zo is ejaculatie niet mogelijk en kan de seksuele kracht met de ademhaling omhoog worden getrokken.

Literatuur:

‘Tantra, een weg naar intimiteit en extase’, Margot Anand, Altamira-Becht,

prijs €23,90, ISBN 9069633590

‘Liefhebben, de weg van seks naar liefde’, Barry Long, Altamira-Becht,

prijs €12,90, ISBN 9789069634715

Tantra, Jan den Boer,

prijs €15,95, ISBN 9062290892

‘Seksuele kracht en yoga’, Elisabeth Haich, Ankh-Hermes,

ISBN 9020240153