zachte hatha yoga

Wat is zachte hatha yoga,
Wat doe je tijdens een zachte hatha yogales,
Wat is het verschil tussen een gewone hatha yogales en een zachte yogales,
Wat is de gemiddelde leeftijd bij de zachte yogales?

Wat doe je tijdens een zachte hatha yogales?
Tijdens de zachte hatha yogalessen worden verschillende inspannende en ontspannende houdingen afgewisseld, in combinatie met adembewustzijn, en aandachtsmeditatie ofwel mindfulness. Zo ontstaat er weer evenwicht, verbinding, stroming, kracht in je lijf en helderheid in je geest.
Het is belangrijk dat jij tijdens de yogales de ruimte voelt jezelf te zijn, te voelen wat jouw lichaam je vertelt en daar gericht aandacht aan te besteden.

Wat is het verschil tussen een gewone hatha yogales en een zachte yogales?
Het verschil zit in het tempo, de intensiteit en de hoeveelheid en soort houdingen die worden beoefend in deze les. In de zachte hatha les worden net als in de gewone hatha yogalessen steeds inspannende, krachtige houdingen afgewisseld met rustige, ontspannende houdingen.
Deze les geeft alleen meer ruimte tussen de houdingen en er komen minder dynamische en fysiek inspannende houdingen aan bod dan in de gewone hatha yogalessen. Je zou kunnen zeggen dus meer yin dan yang in deze lessen. Er is meer ruimte in het voelen en afstemmen op jouw eigen lichaam en is zodoende zeer geschikt voor bijvoorbeeld 55-plussers. Je kunt ook meedoen op een stoel of binnen jouw mogelijkheden.

Wat is de gemiddelde leeftijd tijdens de zachte hatha yogales?
Veel cursisten die jonger zijn, nemen bewust deel aan deze lessen omdat zij juist meer behoefte hebben aan het ontspannende en bewust wordende aspect (yin deel) in deze lessen. De lessen zijn dan ook gemengd met alle leeftijden. Doordat de houdingen toegankelijker zijn en er onder meer ruimte is voor bijvoorbeeld meedoen op een stoel, als je herstellend bent van een blessure of wellicht een andere (fysieke) beperking hebt, ook dan is het tempo vaak meer aansluitend.
Deze les is dus geschikt voor iedereen die behoefte heeft aan een rustiger, mindful, tempo.