Precisie en concentratie zijn sleutelwoorden binnen Iyengar yoga. Door je lichaam zo exact mogelijk in balans te brengen, ontwikkel je uiteindelijk ook de geest, zegt grondlegger B.K.S. Iyengar.
Tekst: Marjolein Seegers
Publicatie: Yoga Magazine
Pdf: Innerlijke vuur van Iyengar
Iyengar yoga vindt, net als alle yogastromingen, zijn oorsprong in de klassieke Hatha yoga, en heeft als filosofische basis de Yoga sutra’s van Patanjali. In deze tweeduizend jaar oude teksten beschrijft Patanjali de weg naar verlichting. Met nadruk zegt Iyengar in zijn boeken en interviews dat hij niet een nieuw soort yoga heeft bedacht, maar dat hij yoga slechts in de presentatie een nieuw jasje heeft gegeven.
Hij werd geroemd als ‘de Michelangelo van de yoga’, vanwege de manier waarop hij uitdrukking geeft aan de yogaposes: ze zien eruit als gestileerde kunst- werken. De 95-jarige Indiase Bellur Krishnamachar Sundararaja (oftewel B.K.S.) Iyengar overleed in 2014.
Uitdagend en toegankelijk
Op het eerste gezicht lijkt Iyengar yoga erg fysiek gericht. Dit komt door de nadruk op precisie, het in lijn brengen van hou- dingen (alignment), het lang aanhouden van de poses, de hulp- middelen als blokken en riemen en het feit dat er gecorrigeerd wordt tijdens lessen.
Maar niet alles is wat het lijkt, want Iyengar yoga is geen reguliere work-out of oefenmethode voor het lichaam. Uiteindelijk is het – zoals alle vormen van yoga – gericht op spiritualiteit. Iyengar wist dat mensen, zeker westerlingen, niet in de eerste plaats met yoga beginnen vanwege die spiritualiteit. Daarom ontwikkelde hij een uitdagende en toegankelijke manier van yoga beoefenen, een manier die mensen aanspreekt. In een interview op CNN vertelde hij dat iedereen op zoek is naar geluk, plezier en sensueel genot. Dus gaf hij zijn leerlingen houdingen die je lekker in je vel doen zitten.
Maar na een tijdje vroeg hij hen: ‘Is dit alles wat je zoekt, of wil je nog iets meer?’ En zo kregen zijn leerlingen via het lichaam interesse in de meer geestelijke kanten van de yoga.
Iyengar begint zijn boek The tree of yoga met wat yoga eigenlijk betekent: eenheid, van de individuele ziel met de universele geest. Maar omdat dit voor de meesten van ons te abstract is, omschrijft hij het ook wel als de eenheid tussen lichaam en geest, en tussen geest en ziel.
De volledige publicatie (verschenen in Yoga Magazine) kun je downloaden in pdf: Innerlijke vuur van Iyengar