Ondanks dat yoga steeds bekender wordt, is er toch een aantal misverstanden over wat yoga precies is. De meeste mensen denken bij het woord yoga nog altijd aan ‘op je hoofd staan’ en ‘een soort gymnastiekoefeningen’.
“Vandaag de dag is iedereen zo geconditioneerd in presteren dat lichaam en geest weinig diepe rust krijgen”, vertelt Tonnie Goes, die al meer dan vijftien jaar lesgeeft in Hatha Yoga, Ashtanga Yoga en Power Yoga. Volgens Tonnie is het tegenwoordig niet alleen de post en mobiele telefoon, maar ook e-mail, internet, computerspelletjes en zoveel andere prikkels die ervoor zorgen dat we teveel input krijgen. Het gevolg is dat we onszelf verliezen in de buitenwereld. Spanningen stapelen zich op in het lichaam en veroorzaken op den duur lichamelijke klachten. Ook kampen steeds meer jonge mensen met een burnout. Geen wonder dat nieuwe leerlingen die bij Tonnie op les komen aangeven: ‘Ik heb het gehad met dat gestamp!’ en ‘Ik moet al zoveel!’
Tonnie: “Ik merk dat steeds meer mensen op zoek zijn naar innerlijke rust. Ze zoeken een tegenhanger in hun hectische leven.”
Bij yoga leer je te ‘ont-moeten’. Of anders gezegd: je keert naar binnen en komt weer in contact met de gevoelskant van jezelf en met het bewustzijn. “Maar”, benadrukt Tonnie, “we moeten ervoor waken dat er teveel verwachtingen zijn, want dan schieten we weer in het denken en moeten!”
Tekst: Marjolein Seegers, Beeld: Jorrit ’t Hoen
Download volledige publicatie in pdf: Ervaar de flow in power yoga
De yogatraditie is ongeveer achtduizend jaar oud en heeft haar wortels in India. Het is van oorsprong verwant aan
het Hindoeïsme en van daaruit in de eerste plaats gericht op spiritualiteit. Yoga betekent ‘vereniging’ in de ruimste zin van het woord of ‘juk’. Dat wil onder andere zeggen: evenwicht tussen alles. Tussen lichaam en geest, de binnen- en buitenwereld
en bijvoorbeeld tussen spanning en ontspanning. Het doel van yoga is innerlijke bevrijding ofwel verlichting.
Veel mensen in het Westen doen yoga voor hun plezier, voor hun gezondheid, om de stress van het dagelijks leven aan te kunnen, of om lekker in hun vel te zitten. Beoefenaars vinden in yoga ook een ervaring van ruimte: een besef dat wij meer zijn dan slechts een lichaam of dat directeurtje in ons hoofd. Yoga is dus veel meer dan alleen ontspannen en soepel worden. Wetenschappers hebben zelfs bewezen dat je door meditatie in een andere bewustzijnstoestand komt. Na minimaal vijf minuten mediteren produceren de hersenen vrijwel tegelijkertijd zogenaamde ‘alfagolven’ en ‘betagolven’, waarvan je helder en ontspannen wordt.
Verschillende vormen van yoga
Vanaf de jaren vijftig wordt yoga in het westen van de wereld beoefend. Je kunt het doen op elk niveau. De hoofdtakken van yoga drukken zich uit in verschillende klassieke yogapaden, zoals Hatha Yoga (lichaamshouding en ademhaling), Bhakti Yoga (liefde en devotie), Karma Yoga (oorzaak en gevolg), Kriya Yoga (de weg van de handeling) en Raja Yoga (de koninklijke weg). Bij de meeste yogacentra in Nederland worden vooral de fysiek gerichte vormen beoefend:
Hatha Yoga: Ook wel de hoofdtak of ‘moeder’ yoga genoemd, die het meest bekend is in het Westen. Een combinatie van lichaamshoudingen (asana’s), adem, chakra’s (centra van bewustzijnsenergie) en meditatie. Deze yoga wordt in een rustig tempo uitgevoerd.
Ashtanga Yoga: De lichaamshoudingen worden in een flow – een vloeiende verbinding tussen adem, beweging en concentratie – uitgevoerd, maar altijd in series en in een specifieke volgorde. De yogameester Pattabhi Jois heeft deze dynamische stijl tot uitdrukking gebracht. Oorspronkelijk bestaat Ashtanga Yoga uit zes vaste series, deze zijn inmiddels teruggebracht tot vier. Met als bekendste de primary series.
Iyengar Yoga: Bij deze vorm ligt de nadruk op het heel precies uitvoeren van houdingen. De Indiase yogameester Iyengar heeft deze vorm ontwikkeld. Om bepaalde houdingen nog beter te kunnen uitoefenen worden er soms hulpmiddelen als blokken en banden gebruikt.
Hot Yoga: De oefeningen worden in een warme ruimte, ongeveer 38 à 40 graden, uitgevoerd. Meestal worden de oefeningen in een rustig tempo en op speelse wijze uitgevoerd.
Power Yoga: een moderne westerse variant van yoga. Wordt ook wel Ashtanga Vinyasa Power Yoga of pittige yoga genoemd. De houdingen worden in een flow en in hoog tempo uitgevoerd. ‘Power’ staat dan ook niet voor macht of kracht, maar voor energie.
Volledige publicatie kun je downloaden in pdf: Ervaar de flow in Power Yoga