Waarom yoga?

Yoga is een unieke oefenmethode. Het is allesbehalve zweverig, maar juist down to earth, want je komt uit je (drukke) hoofd en je zakt letterlijk en figuurlijk in je lijf.

Fysiek gezien komt heel het lijf aan bod, door de verschillende houdingen wordt het lichaam krachtiger, soepeler en ruimer.
Je lichaamshouding verbetert en daardoor heb je meer energie, ontstaat bewustwording en kom je (weer) lekker in je vel. Door de bewuste ademoefeningen wordt je gehele lijf voorzien van zuurstof en levenskracht (prana) en kunnen afvalstoffen het lichaam verlaten. De adem is de sleutel tot algeheel welzijn. We zijn ons er niet altijd van bewust, maar een volledige en natuurlijk gebalanceerde ademstroom is bepalend voor een gezond lichaam en een kalme, open geest. Als je ontspannen en lekker in je vel zit, gaat alles meer vanzelf en sta je veel opener in het leven. Ga hier naar het artikel over stress.

Doel van yoga?
De yogatraditie is ongeveer vijfduizend jaar oud en heeft haar wortels in India. Het doel van yoga is innerlijke bevrijding ofwel verlichting. In praktische zin voelen veel mensen zich als het ware ‘verlicht’ na een yogales. Dat is niet iets verheven of zweverigs buiten jezelf. Het is meer dat je ‘lichter’ voelt omdat spanning, ballast en conditionering vertroebelen en verzwaren en je bovendien inzicht krijgt in wat je niet bent. Je maakt verbinding met je werkelijke natuur, jouw aanwezigheid, het bewustzijn. Door middel van lichaamshoudingen, ademtechnieken en meditatie kan deze innerlijke staat worden ervaren. Niet als streven, maar als gevolg van afleggen, de-conditioneren en loslaten van identificaties. Inmiddels is er veel wetenschappelijk onderzoek gedaan waaruit blijkt hoe yoga een bijdrage levert aan het algeheel welzijn.

Voor wie is yoga?
Yoga is toegankelijk voor iedereen, ongeacht leeftijd of lichaamsbouw.
Bij yoga draait het om luisteren naar de wijsheid van jouw lichaam in dit moment, je oefent dus binnen de grenzen van jouw mogelijkheden. De houdingen en ademoefeningen zijn daarom op elk niveau toepasbaar.

Scroll naar boven