Yin yoga

In hatha (dat betekent zon en maan) breng je middels verschillende krachtige en daarnaast ontspannende houdingen, steeds balans in de houdingen en oefeningen.
Het yang aspect is mannelijk, verwarmend, krachtig, naar buiten. Het yin aspect is herstellend, intuïtief, voelend en kalmerend. Om optimaal te functioneren hebben we beiden aspecten nodig, net zoals onze linker –en rechterhersenhelft. Denken en voelen, naar binnen keren en reflecteren en anderzijds naar buiten actief onze doelen bereiken.

Als de aspecten in balans zijn dan voelen we ons ‘compleet’ en functioneren we ten beste, zoals het yin yang teken ook zo mooi aangeeft. Daarom werken we in hatha yoga ook altijd aan beide aspecten.
Omdat het yang aspect in onze naar buiten gerichte, actieve maatschappij vaak al dermate veel aanwezig is, kan het zeer behulpzaam zijn regelmatig juist het ‘onderbelichte’ yin aspect meer te cultiveren. In de maalstroom en hoeveelheid input, de naar buiten gerichtheid ontstaat disbalans tussen yang en yin. In yin yoga richt alles zich op herstel, ‘zakken’ en ontspannen, kalmeren en voeden. Zo ontstaat weer balans en kun je opladen door juist zo min mogelijk te doen.

In yin yoga kunnen de lagen van het fysieke, emotionele, mentale tot aan het energetische helemaal tot rust komen. Met behulp van kussens en dekens kan het lichaam een bepaalde houding een wat langere tijd zonder inspanning aannemen en zo een diep herstellend effect genereren. Daarbij speelt de aandacht (mindfulness) en adem een grote rol. Helemaal aanwezig zijn in een houding en deze diep laten inwerken.

Deze vorm van yoga is dan ook zeer geschikt voor iedereen die behoefte heeft aan rust en herstel. Je kunt deelnemen aan deze les ongeacht leeftijd, lichaamsbouw, of ervaring. Ook bij blessures, burn-out klachten, of andere fysieke en mentale klachten kan yin yoga een verademing zijn. Letterlijk en figuurlijk. Beter nog is niet wachten totdat er een disbalans in lijf en leden ontstaat, maar jezelf rust en herstel gunnen, als een essentiële levensbehoefte.

Scroll naar boven